ASCAVI Segueix-nos a Twitter Segueix-nos a Facebook Presentació del web
ASCAVI Segueix-nos a Twitter Segueix-nos a Facebook Presentació del web
Enoteca > Narrativa
La història del vi està vinculada a la història de la Humanitat. La menció al vi dins de la tradició oral o escrita l'observem des d'antic. Es considera que des del 8.000 a.C., a la zona que ara coneixem com Orient Mitjà, l'home ja en practicava el cultiu, com ho feia amb l'oliva i el blat. La Bíblia n'està plena de referències, i en L'Odissea, Ulisses el va utilitzar per relaxar al ciclop i alliberar-se'n. Els romans van ser els que més van estendre i aprofundir la cultura del vi tant per raons econòmiques com estratègiques. Quan va desaparèixer l'Imperi Romà, el relleu va recaure en mans de l'Església, dels seus monestirs, per a la qual el vi era un element constitutiu i molt important del dogma i la litúrgia. Des d'aleshores, Espanya es va convertir en un país vitivinícola per excel·lència, la qual cosa es va propagar als altres països de l'Imperi Espanyol. Amb els viatges a Amèrica, van arribar vinyes europees a l'altre costat de l'oceà, que creixien gràcies a la bondat d'alguns climes. Després de la decadència de l'Imperi Espanyol, el regne de França es queda absolutament immers en la cultura del vi i en fa un testimoni hegemònic cultural.

No és gens estrany, doncs, que la literatura occidental moderna i contemporània n'estigui plena de referències: Shakespeare, per exemple, sembla que no li dedicà tants elogis, però sí els amics Quijote i Sancho, que els agradava i força, i encara potser més als tres mosqueters de Dumas, que amb l'ajut de les copes plenes feien tertúlies interminables. Més a prop nostre hi ha poesia memorable des de Rimbaud, Apollinaire o Baudelaire, fins a Federico, Borges i Pablo Neruda, qui li dedicà una Oda. I què no dir de Manolo Vázquez Montalbán, i Pla o Sagarra, amb les seves descripcions dedicades al territori i al conreu.

Altra consideració és un tipus de literatura força recent que fa del vi, de les famílies, del seu entorn econòmic i social l'argument central, en citarem les més conegudes:Una bodega
Vicente Blasco Ibáñez

La Bodega
Noah Gordon

El hijo de la vid
Carlos Clavijo

Los milagros del vino
Jesús Sánchez Adalid

El hijo de la filoxera
Gonzalo Gómez
 

Un viñedo en la Toscana
Ferenc Máté

Vino mágico
Joanne Harris

Anem a les vinyes!
Fina Rifà
Per saber-ne més...
Litoral, núm. 245
El Vino
Monogràfic de la revista Litoral, número 245.
El cáliz de las letras
El cáliz de las letras
Historia del vino en la literatura, de Miguel Angel Muro va rebre el 2006 el guardó Gourmand world cookbook awards com a millor llibre sobre Vins i Literatura.

 

Un got de vi en el moment oportú val més que totes les riqueses de la terra.

Gustav Mahler

 
© 2013 Associació Catalana del Vi - Tel.: 93 204 00 16 - info@ascavi.cat
© 2013 Associació Catalana del Vi - Tel.: 93 204 00 16 - info@ascavi.cat